Om CO2-neutraal te worden werken we vanuit de Klimaattafel samen aan duurzame initiatieven. Maak kennis met Wassenaarders die zich hiervoor inzetten. Zoals Niki (32) en Tom (30) van Driel die blij zijn met het gemak dat de elektrische deelauto van Samen Slim Rijden hen biedt.  

Wat betekent dit initiatief voor jullie?
Het maakt het voor ons financieel mogelijk om een elektrische auto te rijden. Met de deelauto rijden we naar familie, vrienden en sportwedstrijden. Nu ongeveer eens in de twee weken, normaal gesproken vaker. Een van de voordelen van het niet bezitten van de auto is dat deze niet onnodig voor de deur staat. We betalen naar gebruik; dit bespaart kosten en is beter voor het milieu. 

Waarom vinden jullie dit NU belangrijk?
We hebben specifiek gekozen voor een elektrische deelauto vanwege de lage milieubelasting. Alternatieve deelauto’s zijn ook beschikbaar maar die rijden op benzine in plaats van elektriciteit. We zijn aardig actief op het gebied van duurzaamheid en willen graag laten zien dat het anders kan.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met dit initiatief?
Omdat Wassenaar geen treinverbinding heeft, hebben we ons verdiept in het kopen van een auto. Via de Wassenaarse krant kwamen we dit op het spoor en hebben toen een proefrit gepland. Het gebruiksgemak en de aansluiting bij onze ideeën over duurzaamheid hebben ons doen besluiten om geen auto te kopen, maar te delen. Put your money where your mouth is. 

Wat doet de gemeente?
Er zijn twee laadparkeerplekken gekomen in de buurt van het centrum en Samen Slim Rijden staat op de website. Desondanks is er ons inziens meer mogelijk om dit soort duurzame initiatieven te ondersteunen. Bijvoorbeeld door ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten kunnen aanbevelen of verplichten om een deelauto beschikbaar te stellen aan de bewoners. Om kostendekkend te zijn, zijn vaak meerdere deelnemers nodig en dit is in de opstartfase lastig te realiseren. Het verstrekken van subsidie of bijdragen aan promotie kan enorm helpen.

Wat zou je Wassenaarders willen meegeven?
De deelauto is onze enige auto, die we alleen gebruiken als het openbaar vervoer geen optie is. Aan het aantal auto’s in Wassenaar te zien, hebben huishoudens vaak meer dan één auto tot hun beschikking. De deelauto is een perfecte vervanging voor een tweede auto, die waarschijnlijk vaak voor de deur staat en daardoor openbare ruimte inneemt die anders bestemd kan worden.

Dit artikel is gepubliceerd in de Wassenaarse Krant van vrijdag 26 februari 2021