Op 30 december jongstleden wisselde het Hertenhuisje op Landgoed Backershagen van eigenaar. Menno Doornbos, eerder al huurder van misschien wel het kleinste bewoonbare Rijksmonument van Nederland, nam het huisje over van de Gemeente. 

De ambitie is om van het Hertenhuisje een ‘duurzaam monument’ te maken; in teamverband met een gerenommeerde restauratie architect en ontwerper wordt een bouwhistorisch onderzoek gestart om de mogelijkheden in kaart te brengen.

De Wassenaarse Energie Coöperatie verwelkomt Menno als eerste lid dat lokale duurzame energie van een ander dak gaat betrekken. Naast het feit dat het Hertenhuisje onder de mooie hoge bomen van Landgoed Backershagen is gelegen is het bovenal een Rijksmonument met terechte restricties wat betreft het aanzicht en aanpassingen: ‘eigen zonnepanelen op het dak’ passen hier zeker niet in.

Tevens is Menno één van de pioniers van Samen Slim Rijden Rijden-Wassenaar. Hij heeft er al veel duurzame kilometers op zitten. Zo houdt hij Wassenaar groen- en staat er niet altijd ‘blik voor de deur’. ‘Je woont niet op zo’n mooie plek om naar een auto te kijken’, aldus Menno.  

De Wassenaarse Energie Coöperatie wil natuurlijk graag tegemoet komen aan de wens van Menno. Vooralsnog zal hij nog even moeten wachten: De onderhandelingen voor het eerste dak waar de WEC lokale groene stroom gaat opwekken zijn volop gaande.

Per dak zijn er investeerders nodig om de stroom in het Wassenaarse zo groen als mogelijk te laten worden: Menno Doornbos is een warm pleitbezorger en pionier van deze coöperatieve aanpak om ook als inwoner mee te investeren in de duurzame doelstellingen binnen de Gemeente Wassenaar. 

Ook interesse in Wassenaarse Groene stroom?  Geef je alvast op als geïnteresseerd lid van de WEC. Dit kan via de website: www.WEC-duurzaam.nl. Daar vind je alle informatie over de Wassenaarse Energie Coöperatie.

Dit artikel is gepubliceerd in de Wassenaarse Krant van vrijdag 8 januari 2021